Thursday, August 5, 2010

tentang credit hour.


budak Mechy yang datang kelas Statics petang tadi mungkin dah tau, tapi mungkin ada jugak yang tak tau lagi.


Credit Hour.


Credit hour ni sistem mata pelajaran yang diperkenalkan di US dan dah merebak dekat kebanyakkan negara lain, dan termasuk juga negara kita, Malaysia. Dalam sistem ni, kita kena habiskan credit hour yang ditetapkan oleh University sendiri, eg. 150 credit hour. Kalau dah lepas credit hour berjumlah 150 atau lebih baru layak nak graduasi.

Rasanya semua dah tau pasal basic sistem credit hour ni. Tapi korang tau tak fakta lain??

Untuk setiap Credit hour yang korang ambil, korang kena paling tidak ada Study hour(term yang direka sendiri oleh saya ;) ) berjumlah 2 jam. Tak paham lagi? Contoh, satu subjek ni, Statics la, ada 3 credit hour. Tiga. TIGA. Paling kurang 3 jam masa kelas dalam 1 minggu. So, Study hour yang ditetapkan adalah sebanyak 6 jam dalam seminggu.

Haa. Best x? mesti terkejut giler kan bila dengar pasal ni. Tapi sebenarnya tu macam guideline jer. Ikut individu la nak ikut ke tak. Saya?



Mestila Tak ikut.

5 comments:

  1. k.h, btol ke klu credit hrs below 16, susa na dpt dean's list?

    ReplyDelete
  2. uh. susa ke tak tu dpeand on subjek la.

    ReplyDelete
  3. oOh, kirenye kalau below 16, n subject senang, bole lah dean's list?

    ReplyDelete